Til Farmor.


01.03.14
Til Farmor.

Da jeg var 18-19 år var jeg på besøk hos deg på sykehjemmet. Vi visste begge to at det var siste gang vi ville se hverandre. Vi var ikke alene i rommet, flere i familien var der, men da jeg kom inn begynte du å gråte.

Jeg gikk bort til sengen din, og du dro meg ned til deg og hvisket gråtkvalt og skjelvende, «unnskyld, unnskyld, unnskyld!» 

Det var ett sjokk! 

Jeg lot som jeg ikke hørte det og «skjønte» ikke hvorfor du ville si det til meg. Samtidig var jeg stiv av skrekk. Jeg var livredd for at noen skulle høre det og spørre meg om hvorfor DU ba MEG om unnskyldning. 

I dag vet jeg hvorfor og vil si: Farmor, jeg er sint på deg. Du sviktet meg. Du visste hva som ville skje med meg når du sa at jeg måtte gå opp til faren min. Da du uten å se meg i øynene skjøv meg gjennom døren og låste den bak ryggen min, for selv å gå på butikken. 

Du visste det! 

Du skulle passe meg. Jeg ville være med på butikken, og jeg lovte å være så snill så snill, bare jeg kunne få være med deg! 

Men jeg var sjanseløs. ”du må opp til faren din, tenk på faren din, han blir lei seg om du ikke kommer, vil du at han skal bli lei seg?” 

Du la din medvirkning og skyld over på meg. 

Så gikk du. For å ikke ”vite” hva som skjedde. DU kunne jo ikke vite det?

…..livet mitt forsvant. 

SÅ kom du tilbake å ”reddet” meg! 

Jeg lurte alltid på hvorfor du bråkte når du kom hjem. Hvorfor du trampet opp trappen og ropte: ”HALLO!!” Hvorfor du banket hard på døren og ventet en god stund før du kom inn. 

Hvorfor du var så bestemt og sa: ”NÅ tror jeg Sissel skal komme med meg ned!”

Du var jo alltid så stille ellers. Hva hadde jeg gjort galt?

Du var annerledes nå. Passet på at jeg skulle ha det bra, glattet over, ga meg raspet sjokolade og eple.

Du var så snill du Farmor.

Men jeg var forvirret. Jeg forsto ikke, jeg var redd, kvalm og hadde vondt.

Men du var snill, og det var godt du kom å «reddet» meg. 

Det måtte altså ta meg nesten 46 år før jeg kunne sette de grufulle bitene sammen og legge ansvaret og skylden der den hører hjemme og si:

«Du ofret meg Farmor. Du ofret meg! Jeg vet ikke hvorfor men du ofret meg.»
Hvorfor?

Du døde ikke lenge etter at jeg var på sykehjemmet. Jeg hadde reist sørover igjen og gikk ikke i begravelsen. Jeg satt igjen med dårlig samvittighet, for at JEG ikke strakk til, gjorde nok, var snill nok og for at jeg ikke hadde besøkt deg oftere. Jeg satt igjen med følelsen av skam, og skyld.

Det var jeg som sviktet!?

Hvordan kunne jeg ha sveket? Jeg var jo ett barn da, og en ungdom ved sykesenga.

Så nå Farmor, orker jeg ikke å ta deg i forsvar lengre. Du svek meg. Du sendte meg opp med viten og vilje. Hva slags avtale dere hadde vet jeg ikke. Kommer nok aldri til å få vite. 

Men du visste, du var voksen og du kunne ha stoppet det.

Men du gjorde det ikke.
Tvert i mot, du la til rette for det. 

Den lille i meg er sint på deg. Hun vil slå deg med sine små barnehender. Men sånt gjør man ikke. Det hjelper ikke. Det hjelper ingen. Hun må bare holde ut. Holde ut for alle. Være snill.

Alt blir bare verre hvis hun skriker, nekter og gråter. Det hjelper ikke. Ingen hører, ingen kommer, alt blir verre.

Hold ut.

Døren låses bak meg og verden forsvinner.

Igjen.

24 kommentarer om “Til Farmor.

 1. Sissel andorsen sier:

  Åh, herremin… 😢Sissel! Nå kjenner jeg tårene presse på her! Stakkars lille jente, stakkars fantastiske sissel! Ingen må ha slikt i ryggsekken sin! ❤️Tar av meg hatten for deg! Tøffeste jenta!!

  Liker

 2. Aid rita sier:

  Kjære Sissel. Veldig trist å lese om slikt et svik. Så utrolig tøft at du deler historien din. Det kan hjelpe andre å stå frem. Klem til deg❤️

  Liker

 3. Tove Vian sier:

  Kjære Sissel… Tenker masse på deg 😭😭Kan bare ikke fatte det , her blir virkelig ord fattige….. Mange varme tanker til deg, oppi alt er du sterk og forteller din historie…. Respekt ❤️❤️❤️

  Liker

 4. Vera sier:

  Stakkars barn! Det skal ikkje være slik at barn ikke skal føle seg trygge blant sine egne, men de er ofte værre enn de verste pedofile – de misbruker ikke bare kroppen og sjela til barnet, men også den fundamentale og grunnleggende tilliten som er ryggraden og grunnen under og rundt et barns liv og eksistens. Som du beskriver – at livet forsvinner. Skjønne menneske, stå på – du er tøff og modig. Håper du får det uendelig godt i livet ditt fremover som takk for det du ofrer og må tåle ved å dele din historie for å hjelpe andre 💔

  Liker

  • sisselanita sier:

   Ja, dessverre så er jeg skadet for livet, men får heldigvis god hjelp nå. Det er tøft å skrive om dette, men det er slutt på å «være snill» med de involverte. 💕

   Liker

 5. Astrid sier:

  Kjære Sissel. Mitt hjerte gråter når jeg leser din histoie. Noe så skrekkelig at en farmor kunne la dette skje med viten og vilje. For et svik. Bare fortsett å fortelle din historie, tror den blekner litt for hver gang du forteller. Men den forsvinner aldri, men stå på og gjør det beste ut av livet ditt. Lykke til.

  Liker

 6. Heidi sier:

  Kjære Sissel!!! Helt utrulig at en farmor kan legge til rette for at slikt kan skje. Fikk helt ondt i hjerterota. Ingen kan dessverre ta fra deg de opplevelsene du har hatt, men håper at tiden kan lege noen av sårene inni deg. Stor klem tel dæ<3

  Liker

 7. Tor Hovden sier:

  Kjære Sissel. Takk førr at du dele dette med oss. Det e viktig, – at du får satt ord på det, – at verden får vite korsn du har hatt det. Rop det ut!! Folk kan lær av det du forteller. Grusomt at du måtte oppleve dette! Ønska dæ alt godt, og at dem som visste om dette får «sin straff «… !! Fortell fortell !! Det er det eneste som e riktig ❤ Klæm te dæ.

  Liker

 8. Malin - Lite Längre sier:

  Åh, jag får gåshud över hela kroppen och tårarna bränner i ögonen när jag läser. Ingen, ingen, ska behöva uppleva sådant, och jag är så ledsen att du gjort det. Men tack för att du berättar, så att vi andra kan få upp ögonen och inte blunda om vi ser det ske. Och såklart så att du kan läka lite i taget. Skriva gör gott för själen! Kram 💚

  Liker

Kommentarer er stengt.